Steigerhout

 

Steigerhout in het algemeen
Steigerhout is de benaming voor vurenhouten planken met een vaste maat. De planken zijn gemiddeld 500cm lang, 19,5cm breed en 3cm dik. Je zult ze vast wel eens gezien hebben op de bouwplaats. Steigerplanken worden namelijk gebruikt voor op de steigers. Vanwege deze werkzaamheden, moet het hout sterk zijn. En daarom is steigerhout zeer geschikt voor het maken van robuuste en stoere meubelen.

 

Er zijn nieuwe steigerplanken en gebruikte steigerplanken. Het meeste populaire op dit moment zijn gebruikte steigerplanken.

 

Gebruikt steigerhout
Dit zijn steigerplanken die gedurende een bepaalde periode zijn gebruikt op de steigers. Deze hebben in weer en wind gelegen, er is over heen gelopen, cement overheen gevallen etc. Hierdoor kunnen de planken verschillende gebruikersporen bevatten, zoals deukjes, oneffenheden en scheurtjes. Door dit alles krijgt het hout een ‘geleefde; uitstraling, wat juist ervoor zorgt dat er stoere en robuuste meubelen uit voortkomen!  Een meubel gemaakt van gebruikt steigerhout is milieuvriendelijk en ecologisch. Het hout wordt hergebruikt en iedere meubel is dus stuk voor stuk uniek!

 

Nieuw steigerhout
Dit zijn versgezaagde nieuwe planken die niet eerder zijn gebruikt. Deze zijn wat gelig van kleur. Normaal worden deze planken gezaagd voor de steigerbouw, maar worden steeds vaker na droging gebruikt voor het maken van steigerhouten meubelen. Onbehandeld buiten zal de plank vergrijzen, maar het zal er nooit zo uit zien als gebruikte steigerplanken uit de bouw.
Meubelen gemaakt van nieuw steigerhout hebben een strakke afwerking en hebben niet de gebruikersporen zoals oud steigerhout. Dit is één van de redenen waarom sommige mensen nieuw steigerhout verkiezen boven gebruikt steigerhout. Door middel van een mooie wash kun je ook nog zelf bepalen welke kleur het meubel zal krijgen.

 

 

Werking van het hout
Hout is een natuurproduct dat onder temperatuur en luchtvochtigheid kan krimpen en uitzetten. Hierdoor is kiervormig niet uit te sluiten. Doordat wij gebruik maken van uitsluitend gedroogde planken beperken wij dit wel tot een minimum.